Čini li vam se da nam u 2021. godini više nego ikad prije prijeti operativni rizik?

U kojoj mjeri ste digitalizirali svoje poslovanje tijekom turbulentne 2020. i jeste li svjesni da   će jedan od najvećih operativnih rizika koji ulazi u 2021. godinu biti ostatak tog transformacijskog puta ovisno o tome kako su banke posložile svoje procese te koliko je ostalo „ručnog rada“ i walkaround procesa nakon transformacije?

U kojoj mjeri ste zadovoljili iznimno stroga pravila vezana uz sigurnost sustava, platnih kanala i platnih operacija donesenih od strane regulatora vezano za PSD2 direktivu kojom su otvorena vrata ‘modernog platnog prometa’?

Koliko ste upoznati s činjenicom da je regulativa novim pravilima vezanim uz eksternalizaciju povezala Recovery&Resolution Plan na način da su kritične funkcije postale ujedno i materijalno značajne iz perspektive eskternalizacije?

Slažete li se s nama da novi proizvodi i već od prije najavljene izmjene izračuna kapitalnih zahtjeva i povrh stoga zanimljiva pravila izračuna stress testa za operativni rizik dodatno čine poslovni život praktičara operativnog rizika zanimljivim i centriranim?

Prijavite se na edukaciju temeljenu na dobrim praksama implementacije sveobuhvatnog okvira upravljanja operativnim rizikom i saznajte sve što vas zanima!

 

VirtualOptom / MasterClass:

OpRisk in  SEE : digitalni “potresi” i međupovezanost rizika u 2021

29. – 30.03.2021 (4 sesije – 8h predavanja)

MasterClass održavamo u sklopu naše Op2M/VirtualOptom linije usluga namijenjene specijalistima i menadžerima iz područja upravljanja operativnim rizikom, usklađenošću, kontinuitetom poslovanja i informacijskom sigurnošću, linijskim menadžerima i decentraliziranim koordinatorima zaduženim za upravljanje operativnim rizikom, internim i eksternim revizorima i svima onima koji žele razviti svoje sposobnosti upravljanja operativnim rizikom u sklopu svojih funkcija, kao i onima koji žele steći jasan uvid u sustave, poslovne procese i „ljude“ kako bi spriječili propuste i greške koji dovode do skupih financijskih i reputacijskih šteta.

Koji je cilj MasterClass-a?

Promjene koje je svijet doživio tijekom posljednjih 10 godina su goleme, a industrija financijskih usluga na njih nije ostala imuna. Zapravo, možemo reći da je ona bila u prvom planu ove transformacije. Digitalizacija i dalje utječe na sve aspekte života, a njezin utjecaj posebno je vidljiv u dijelu upravljanja operativnim rizikom. Turbulencije iz smjera regulative također utječu na težinu funkcije upravljanja operativnim rizikom. Imajući ovo u vidu, teško je definirati, razumjeti i upravljati rizicima s kojima se sada suočava financijska industrija bez holističkog  pogleda međusobne prepletenosti rizika i upravljanja njima.

2020. godina obilježena je COVID-19 pandemijom koja je na prvo mjesto stavila kontinuitet poslovanja u smislu brige o ljudima, IT rizika i povezanih rizika. Nastavno na pandemiju i digitalizaciju financijske institucije svoje aplikacije dižu u „oblake“ što, uslijed strogih regulatornih zahtjeva za sigurnošću, i dalje na visokom mjestu drži rizik eksternalizacije i treće strane. ORX je 2020. izradio studiju koja pokazuje da silosno (izolirano) upravljanje rizicima pokazuje sve više svoje nedostatke. Integrirano upravljanje rizicima, o kojem predajemo već duži niz godina, dolazi kao „must have“ u sve financijske institucije.

Top 5 rizika za 2021. godinu:

(1) IT rizici (poremećaji poslovanja)

(2) virtualizacija radnog mjesta

(3) eksternalizacija i rizik treće strane

(4) usklađenost (regulatorne kazne)

(5) financijski rizici (pranje novca, prijevare i slično)

Kako u upravljanju operativnim rizikom prepoznati trendove, točke sjecišta različitih rizika, učiti na prošlim lekcijama, projicirati moguće buduće neželjene scenarije, napraviti poveznicu s drugim rizicima i dati jasniji uvid u stvarne i potencijalne gubitke teme je ovogodišnjeg MasterClass-a.

Operational Risk Management conference

Osnovni ciljevi MasterClass-a

 • Stjecanje praktičnih znanja potrebnih za implementaciju procesa upravljanja operativnim rizikom i njegove promjene koje nameće digitalizacija
 • Usvajanje tehnika procjene izloženosti operativnom riziku, razumijevanje cilja pouzdanosti baza podataka, praćenje ključnih indikatora rizika
 • Razumijevanje poveznica među različitim tipovima rizika
 • Izrada stresnih scenarija za operativni rizik

Poslovni benefiti MasterClass-a

 • Saznajte kako praktično povezati razne tehnike upravljanja operativnim rizikom, što regulativa govori i kako istu jednostavno primjeniti u svakodnevnom poslovnom procesu
 • Razumijevanje i učenje jednostavnog načina primjene raznih tehnika i alata dostupnih u upravljanju operativnim rizikom

Kome je namijenjen MasterClass?

Svim ključnim zaposlenicima i menadžerima kreditnih institucija koji žele na brz i učinkovit način premostiti jaz između klasičnih znanja i dramatično promijenjenih potreba vezanih uz stvarno poslovanje, odnosno:

 • Višem i srednjem managementu poslovnih banaka i leasing kuća
 • Risk managerima i specijalistima iz područja kontrole i upravljanja operativnim rizikom
 • Decentraliziranim koordinatorima zaduženim za upravljanje operativnim rizikom
 • Djelatnicima pravnih službi poslovnih banaka
 • Specijalistima u sektoru interne kontrole i revizije
 • Outsourcing managerima
 • Compliance officerima
 • AML specijalistima
 • HR djelatnicima
 • IT stručnjacima iz područja upravljanja podacima
 • Rukovoditeljima i specijalistima zaduženim za informacijsku sigurnost
 • Fraud ekspertima
 • Internim i eksternim revizorima

Sadržaj

Dan 1:    29.03.2021 (ponedjeljak)

 1. Što je novo na regulatornom polju?
 2. Praktična rješenje upravljanja operativnim rizikom
  • Preduvjeti
  • Alati
   • KRI
   • BOW – TIE
   • RCSA
 1. Nema stresa u stress testu

 

Dan 2:      30.03.2021 (utorak)

 1. Povezani rizici (IS, conduct, outsourcing, fraud)
 2. Eksternalizacija (oblak ili ne) –  praktični savjeti
 3. Praktičan rad s primjerima

Provedba učinkovitog upravljanja operativnim rizikom višeslojan je proces. U srži upravljanja je razumijevanje onoga što operativni rizik jest i kako se njime može upravljati, ali i promijenjena okolina u kojoj se poslovanje odvija. MasterClass sudionicima pruža praktičan pristup, alate i tehnike koji su im potrebni za nadogradnju okvira upravljanja operativnim rizikom.

Osnovna je ideja pomaknuti se izvan teoretskih regulatornih zahtjeva upravljanja operativnim rizikom prema razumijevanju prakse prilikom upravljanja operativnim rizikom.

Vrijeme i dinamika održavanja

 • ponedjeljak – utorak 29. – 30.03.2021 (4 sesije svaka po 2h, ukupno 8h predavanja)
 • dinamika predavanja:  11:00h – 13:00h (pauza 1h); 14:00h – 16:00h

Naknada za pohađanje

 • Naknada iznosi 1.560,00kn + PDV (25%) za sudionike iz RH.
 • Naknada iznosi neto 208,00€ za sudionike iz SEE.
 • Uplata se obavlja na račun tvrtke Op2M d.o.o. po prijavi, najkasnije do 25.03.2021.
 • Naknada pokriva sudjelovanje na sve četiri sesije edukacijskog programa, pripadni edukacijski materijal te eCertifikat o sudjelovanju (materijal i eCertifikat biti će poslani na e-mail).

Prijava

Preuzmite prijavni obrazac:

Molimo Vas da prijave šaljete na e-mail adresu prijave@op2m.eu.

O nama

Op2M logotipTvrtka Op2M svojim partnerima pomaže u transformaciji poslovanja čineći ga optimalnijim, a time i održivijim, te sigurnijim. U svom se pristupu poslovnim problemima Op2M koristi ekstenzivnom razinom ekspertize temeljene na višegodišnjem iskustvu unutar financijske industrije. Pri tom, kroz suradnju koja je u potpunosti prilagođena potrebama Vaše organizacije, kreira cjelovita rješenja, koja se razmjerno brzo implementiraju te, uz osiguranje prijenosa relevantnih znanja, produciraju konkretan i pozitivan učinak na poslovanje.

Vjerujemo da u našoj paleti usluga strukturiranoj kroz tri programa:

 • Op2M/Advisor – Prijenos stručnih znanja kroz široki spektar konzultantskih usluga, te osmišljavanje i implementacija najboljih rješenja za Vašu organizaciju
 • Op2M/Trainer – Edukacijski programi skrojeni na temelju razumijevanja Vaših kompetencijskih potreba
 • Op2M/VirtualOptom – svi naši standardni programi usluga sad su dostupni putem VideoConf, web i e-mail kanala koji omogućuju neizravni način komunikacije
 • Op2M/RiskExpert-On-Demand – usluga brzog unajmljivanja eksperata s ciljano odabranim tipovima ekspertize i razinama iskustva iz industrije, kao i njihovo ‘posuđivanje’ uzduž cijele organizacije
 • Op2M/AskOptom – u vrlo kratkom roku dobivanje konkretnog, intuitivanog i jednostavno razumljivog odgovora na predmetno pitanje, što klijenta u vrlo kratkom roku vraća u njegov i onako pretrpani, raspored rješavanja operativnih zadataka
 • Op2M/SystemArchitect – Osmišljavanje sistemske arhitekture, sposobne ispuniti identificirane poslovne zahtjeve i prioritete, temeljene na analizi postojeće informacijsko-tehnološke infrastrukture, možete pronaći upravo ono što je Vašoj instituciji u ovom trenutku potrebno.

O predavaču

Draženka Grebenar u bankarskom sektoru radi 20 godina na poslovima kreditiranja pravnih osoba, upravljanja operativnim rizikom, osiguranju banke, upravljanja rizikom eksternalizacije, upravljanja kontinuitetom poslovanja, upravljanja projektima, usklađenošću poslovanja, upravljanja rizikom informacijske sigurnosti, fizičke i tehničke zaštite, upravljanja prijevarama te raznim projektima kao što su implementacija: Basel II i III, BCM, ISMS, MIFiD, SEPA, Fraud Management, AML, PSD2 i slično. Trenutno u Addiko banci d.d. Zagreb obnaša funkciju direktora nefinancijskih rizika i funkciju Head of Group Fraud Risk Management za sve članice Addiko grupe.

Od 2008. godine aktivni je regionalni predavač na temu operativnog rizika, rizika eksternalizacije, planova oporavka, izloženosti prema osobama u posebnom odnosu i usklađenosti poslovanja, eksternalizacije. Područja uže specijalnosti su upravljanje rizicima, specifično operativnim rizikom (CISI certifikat), rizikom eksternalizacije, rizikom prijevara i rizikom usklađenosti poslovanja.

˝If you don't invest in risk management, it doesn't matter what business you're in, it's a risky business.˝ ~ Gary Cohn

Op2M/Trainer

Uskladite svoje edukacijske potrebe s poslovnim ciljevima i vrijednostima!

Op2M/Advisor

Smanjite neizvjesnost putovanja kroz složeni i brzomjenjajući financijski krajobraz!

Op2M/SystemArchitect

Izgradite fleksibilnu sistemsku arhitekturu po mjeri vašeg poslovanja.