IFRS 9 ECL models back-testing and validation Business Breakfast

Hotel DoubleTree by Hilton, Zagreb
17.04.2019.

Zahvaljujemo svim sudionicima IFRS 9 ECL models back-testing and validation Business Breakfast.

Tijekom ovog Business Breakfasta opisane su ključne potencijalne implikacije rizika korištenih modela kreditnog rizika, kao i važnost njihovog back-testinga i validacije, te su razjašnjene ključne korektivne mjere u cilju minimizacije utjecaja rizika modela na objektivnost procjene vrijednosti kreditnih izloženosti u portfeljima poslovnih banaka.

Polaznici iz financijskih institucija različitih profila iskoristili su ovu priliku za diskusiju o iskustvima i izazovima u području validacije i back-testinga ECL modela unutar implementacije IFRS 9 standarda i s time povezanim otvorenim pitanjima među kojima je i osmišljavanje i spremnost financijskih institucija za implementiranje šireg okvira za upravljanje modelima kreditnog rizika koji pokrivaju životni ciklus relevantnih financijskih instrumenata, kojega je pod-okvir za back-testing i validaciju sastavnim dijelom. Spomenuti pod-okvir za back-testing i validaciju minimalno uključuje:

► Upravljanje modelima kreditnog rizika
► Jasne uloge i odgovornosti u procesu back-testinga i validacije
► Opseg i metodologija validacije
► Dokumentiranost
► Nezavisni pregled i ocjena procesa back-testinga i validacije modela

Stručnjaci Op2M tima su tijekom prethodnog razdoblja osmislili i operativno vodili brojne projekte tijekom kojih su pomogli različitim financijskim institucijama i regulatorima u SEE Regiji implementirati sve ključne procese, sustave, modele, organizacijske prilagodbe, interne akte i odluke, kao i prenijeti potrebna znanja i kompetencije potrebne za uspostavu pune usklađenosti sa zahtjevima IFRS 9 standarda. Sudjelovanje na Business Breakfastu bila je prilika i da se polaznici upoznaju s dvije Op2M linije usluga koje mogu olakšati tranziciju vaše institucije: Op2M/Valuator i Op2M/Validator.

Više informacija o uslugama pronađite u brošurama koje možete preuzeti klikom na poveznice:

Popis referenci koje smo stekli kroz uspješnu implementaciju IFRS 9 projekata u SEE te event recap pogledajte u videu.

Event je popraćen i na Lideru, jednom od najčitanijih poslovnih portala u zemlji, čiju objavu možete pročitati u sklopu članka.

Lista sudionika:

 • Addiko Bank
 • Erste leasing
 • HBOR
 • HPB
 • Hrvatska narodna banka
 • Imex banka dd
 • Istarska kreditna banka
 • KentBank d.d.
 • OTP banka
 • Partner banka d.d.
 • PBZ leasing
 • Privredna banka Zagreb
 • Raiffeisenbank Austria d.d
 • Unicredit a.d. Banja Luka
 • Zagrebačka banka

Hvala Vam svima i vidimo se slijedeće godine!

Vaš Op2M tim!

Komentari

„Hvala na odličnom eventu (odlična organizacija, problematika sažeto i jasno iznesena – potpuno ispunjena očekivanja)”

„Prezentacija je bila izuzetno korisna i interesantna te se nadam da ćemo uspjeti implementirati nova znanja u poslovne procese. Hvala cijelom Op2M timu na odličnoj prezentaciji i odličnom doručku”

„Izvrsno! Zahvaljujem na svemu, zaista je bilo zanimljivo i korisno, svaka čast na organizaciji, a Stjepan…njega se ionako ne može dovoljno nahvaliti, njegovo znanje i prezentacijske vještine.”

„Hvala za prezentaciju i naravno veliko hvala za dobrodošlicu. Doručak je bio odličan, kako hrana tako i radni dio. Nadam se da će biti sličnih prilika i u budućnosti.”

Op2M d.o.o., Strojarska cesta 20, 10 000 Zagreb, Hrvatska MB:04148541 OIB: 05789083851 upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem MBS: 080888976.

Temeljni kapital iznosi 20.000,00 kn i uplaćen je u cijelosti. Osnivač i jedini član društva: Stjepan Anić.

IBAN: HR8324020061100684694 kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Zagreb, OIB: 23057039320

SWIFT: ESBCHR22 PDV ID: HR05789083851